Klimaatdoelstellingen en duurzaamheid in de praktijk

Klimaatrisico’s duurzaam in uw IRM Framework

Je bent werkzaam als riskmanager of duurzaamheidsadviseur bij een verzekeraar, pensioenuitvoerder of zorginstelling en bent verantwoordelijk voor of betrokken bij het ontwikkelen van klimaatbeleid en/of het opstellen van een klimaatrisicoprofiel voor de organisatie.

Klimaatdoelstellingen en duurzaamheid in de praktijk
Hoe vertaalt het Klimaatakkoord zich in doelstellingen voor jouw organisatie en hoe verbeter je de duurzaamheid in de bedrijfsvoering? Verkrijg inzicht in de transitie waarvoor jouw zich ziet staan. 

We helpen je op weg bij het ontwikkelen van een risicomanagementmodel waarin het klimaatrisicoprofiel is opgenomen. Aan de hand van een sector overstijgend voorbeeld uit de zorg word je meegenomen in het implementatieproces van een gedegen en duurzaam IRM. Met presentaties en subsessies van o.a. Marjan Minnesma (Urgenda), Anne-Luise Stroomer (Spaarne Gasthuis) en Nick van Moerker (De Duurzame Adviseurs).

Het webinar is op 8 maart live te volgen en wordt voor 3 PE-punten aangevraagd bij het Koninklijk Actuarieel Genootschap.

Wat ga je doen?

Hoe vertaalt het Klimaatakkoord zich in doelstellingen voor jouw organisatie en hoe verbeter je de duurzaamheid in de bedrijfsvoering? In dit webinar wordt eerst een helder onderscheid gemaakt tussen het formuleren van doelstellingen voor naleving van het klimaatakkoord en wat duurzaamheid in het algemeen betekent, waarna je inzicht krijgt in de transitie waarvoor organisaties zich zien staan. We helpen je op weg bij het ontwikkelen van een risicomanagementmodel waarin het klimaatrisicoprofiel is opgenomen. Aan de hand van een sector overstijgend voorbeeld uit de zorg word je meegenomen in het implementatieproces van een gedegen en duurzaam IRM.

Duur opleiding:

Het webinar verloopt via Microsoft Teams, start om 14.15u en is om 17.15u afgelopen.
Je kunt al inloggen vanaf 14.00u.

Investering opleiding:

Je kan aan dit interactieve webinar deelnemen voor € 175. (excl. btw en o.v.b. van prijswijzigingen)

Docenten:

mr. drs. Marjan Minnesma MBA, directeur bij Stichting Urgenda
Nick van Moerkerk ing., oprichter en directeur van De Duurzame Adviseurs en Stichting Nederland CO2 Neutraal
Anne-Luise Stroomer MSc, adviseur duurzaamheid bij het Spaarne Gasthuis
dr. Vijay Gangadin, partner bij AethiQs en dagvoorzitter van het webinar
Steven Verschuren, partner bij AethiQs
Jos van Helvoirt, director bij AethiQs
Daan van Klink, management trainee bij AethiQs

PE-punten:

Dit webinar is bij het Actuarieel Instituut aangevraagd voor 3 PE-punten.

Programma:

14.15u Deelnemers online
14.20u Opening door Vijay Gangadin, dagvoorzitter, partner bij AethiQs.
14.25u Van klimaatakkoord naar klimaatbeleid in organisaties: wat staat ons te doen?
Presentatie verzorgd door mr. drs. Marjan Minnesma MBA, directeur bij Stichting Urgenda.
14.55u Coffee break
15.10u

De keuze uit 3 sessies:

 • Sessie 1, voor de financiële sector: De toekomst van duurzaam beleggen onder SFDR Level 2. Presentatie verzorgd door Steven Verschuren.
 • Sessie 2, voor de zorgsector: Duurzaamheid integreren in de bedrijfsvoering.
  Presentatie verzorgd door Anne-Luise Stroomer, duurzaamheidsadviseur bij het Spaarne Gasthuis.
  Onlangs heeft het Spaarne Gasthuis het zilveren niveau van de Milieuthermometer van het Milieu Platform Zorg ontvangen. Dit betekent dat het Spaarne Gasthuis op het gebied van duurzaamheid het afgelopen jaar weer flinke stappen heeft gezet en daarmee goed op weg is om te voldoen aan de Green Deal Duurzame Zorg die zij in 2018 hebben ondertekend. Anne-Luise Stroomer werkt sinds 2021 in het Spaarne Gasthuis als Adviseur Duurzaamheid en neemt u graag mee in dit onderwerp. Kernvragen in deze sessie zijn onder meer: wat zijn succesfactoren voor het integreren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering? Hoe zorg ik dat het duurzaamheidsbeleid echt gaat leven binnen mijn organisatie?
 • Sessie 3, voor de overheidssector: Concreet aan de slag met duurzaam ondernemen.
  Presentatie verzorgd door Nick van Moerkerk, oprichter en directeur van De Duurzame Adviseurs en Stichting Nederland CO2 Neutraal.
  Met de komst van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de verschillende Green Deals en wetgeving voortkomend uit o.a. het klimaatakkoord wordt er steeds meer van organisaties verwacht vanuit de EU en de Nederlandse overheid. Daarnaast zie je een groeiende verwachting van de jongere generatie om zich in te zetten voor een organisatie dat een heldere visie heeft op duurzaamheid. Maar hoe geef je nou concreet invulling aan deze verschillende verwachtingen? Hoe zorg ik dat het beleid echt gaat leven binnen mijn organisatie? En hoe communiceer mijn beleid en activiteiten met mijn verschillende stakeholders?
15.55u Coffee break
16.10u Hoe uw visie en risicohouding allesbepalend zijn voor de strategie m.b.t. de relevante klimaatrisico’s voor uw organisatie. Scenario denken en IRM: Van denken naar doen: met behulp van het SERA™ – De Systematische Environmental Risk Analysis – maakt u een begin met een klimaat-bestendig  IRM. SERA™ is een praktisch stappenplan dat u tijdens een studiedag of inspiratie sessie met uw bestuur of professionals kunt bespreken.
In onze visie de eerste stap als het om klimaat gaat. Dit blauwdruk gaat u écht helpen.
Presentatie verzorgd door Jos van Helvoirt en Daan van Klink.
17.15u Einde webinar

 

Opleidingsvorm:

Lesdata:

Online

8 maart 2022

Liever Incompany of Personal Learning?
Als je meer wilt weten over andere mogelijkheden om deze training te volgen, neem dan contact op met ons.

 

Vertel het ons.
Wij luisteren naar jouw relevantie.

Of stuur een tweetbericht.

Ga naar de inhoud